dephther

16.9.05

İnadına Pekmezli Börek


Geçen hafta saatlerce ElmaYe için tarif araştırdım,ancak bir türlü zaman bulup da yapamadım. Dün bizim pastanede tarifleri görünce tekrar heveslendim,akşam eve geç gideceğimden bildiğim en basit tarifi yapacak ve gönderecektim.Tarifi arkadaşım Aytül’e söyleyince önce pek yorum yapmadı,sonra sitedeki diğer tariflerin resimlerini görünce benim tarifimin çok basit kalacağını rezil olacağımı söyledi.Tabii tüm hevesim kaçtı. Bende Aytül’e
basit tariflerden güzel sonuçlar çıkabileceğini göstermek için pekmezli börek yapıp sabahleyin ofise getirdim.Aytül tepsinin dibindeki cevizleri toparlarken hala o tarif çok basitti,iyi ki yapmadın diyordu.

2 yufka
sıvıyağ
bir bardak dövülmüş ceviz içi
yarım bardak pekmez

Yufkaları ortadan ikiye bölüp,sıvıyağ ile yağlıyorsunuz,sonra üzerlerine ceviz içlerini serpip rulo yapıyor ve tepsiye çevirerek sarıyorsunuz. Dilerseniz herbir pareçayı kendi etrafında sarıp gül börek gibi de yapılabilir. Böreğin üzeride yağlanıp 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriliyor. (Süre tutmayı hep unutuyorum) Fırından çıktığı anda pekmez üzerine dökülüyor.(Ben dut pekmezi kullandım,pekmez buzdolabında donduğu için azıcık sıcak su ile akıcı bir kıvama getirdim,su katılmış haliyle yarım bardak oldu)

Özellikle Pazar sabahları geç kahvaltılar için güzel oluyor.

8.9.05

Hamsi Dolması


Yemek bloglarını yeni keşfettiğim için ve hepsini tek tek dolaşıp arşivleri henüz incelemeye fırsat bulamadığım için daha önce verilmiş tarifleri tekrarlıyor olabilirim,ama bu bir yemek günlüğüyse eğer yaptığım herşeyi yazmalıyım öyle değil mi?
Cumartesi günü bizim semtin pazarına gidip balıkçıların gelmiş olduklarını görünce acaip sevindim.Daha yanlarına yaklaşmadan palamut almaya karar vermiştim,ancak tezgaha yaklaşıp da hamsileri görünce kanımda yine Karadeniz dalgaları oluştu ve kendimi tutamayıp mevsimi henüz gelmemiş olmasına rağmen yine hamsi aldım.Önce tava yapmayı düşündüm ama iriliklerini görünce dolma yaptım. Ne kadar kararlı biri olduğumu anlayın...
  • 1 kg hamsi
  • 1 soğan
  • 1 domates
  • maydanoz
  • kekik
  • karabiber
  • tuz
  • zeytinyağ

Soğan ve domatesiküçük doğrayıp bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar pişiriyorum,içine maydanoz,kekik,tuz,karabiber eklenir ve soğumaya bırakılır.

Ayıklanan hamsilerin kılçıkları çıkartılır.İkiye açılan hamsilere iç malzemesi konarak sarılır.Yağlanmış borcama dizilir.Hamsi dolmalarının üzerine de zeytinyağ gezdirilir ve tuz serpilir.Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.Zeytinyağlı olduğu için sıcak yenebildiği gibi meze sınıfına da dahil edilebilir.

2.9.05

Deneme


Daha önce yazdığım Deneme yazısını sildim,bu sefer gerçek bir yemek resmi ile deneme yapacağım. Kış için dondurucuya vişne koyarken bu yaz vişneli hiçbirşey yapmadığımı fark ettim ve ŞeftaliYe'de gördüğüm ve uyguladığım tartı vişne ile yaptım.Tarifini daha sonra yazacağım.Zira adı üstünde bu bir deneme....
08.09.2005
Yeni birşeyler yazacakken Vişneli Tarta tarif vermediğimi fark ettim.Daha önce de söylediğim gibi ŞeftaliYe için
Semaver'in yaptığı tartı yaptım,yalnızca şeftali yerine vişne püresi koydum.Pürenin tarifi de şöyle: Bir bardak çekirdekleri çıkartılmış vişneyi 2 kaşık kadar toz şeker ile rondodan geçiriyorsunuz.Şeker miktarı isteğe göre arttırılıp azaltılabilir,çok sulanmasın diye de tamamen püre haline de getirmedim.